Războiul îi îmbogățește pe unii: cui i se umplu conturile, datorită lui Putin și de ce ar trebui să ne îngrijorăm

de: Mădălina Bahrim
27 11. 2022

Războiul provocat de Rusia în țara vecină aduce, fără îndoială, daune nenumărate economiilor din toate colțurile lumii, pe lângă drama socială și umanitară pentru care cuvintele parcă sunt prea puține pentru a o descrie.

Deși, la nivel global, războiul însemnă o mare tragedie, din toate punctele de vedere, fiecare criză are și beneficii. Mai mici, pentru mai puține părți, dar are.

Vladimir Vladimirovici Putin

Informația e oficială, calculele sunt făcute de Fondul Monetar Internațional, nu sunt speculații

Războiul din prezent, desfășurat în Ucraina, nu face excepție de la această regulă nescrisă. Există câteva țări ale lumii care beneficiază material de pe urma conflictului. Desigur, este o chestiune pur întâmplătoare, pe care o punctăm ca fapt divers, dar este interesant să vedem și cealaltă parte a acestui conflict și pe cine avantajează ea financiar.

Țările în cauză sunt Turcia, Armenia și Georgia. În cel mai recent raport al Fondului Monetar Internațional (FMI), toate aceste țări vor înregistra creșteri economice neașteptat de mari, strict pe fondul războiului lui Vladimir Putin.

De exemplu, potrivit unei analize CNCB, ce a intrat în posesia documentelor de la FMI, „Georgia – o mică națiune din Caucaz de la granița de sud a Rusiei – alături de Armenia și Turcia, și-au văzut economia prosperând, pe fondul afluxului de ruși și a bogățiilor acestora. Fondul Monetar Internațional (FMI), și-a majorat prognoza de creștere pentru Georgia pentru 2022 la 10%. În aceeași ordine de idei, economiile Armeniei și Turciei cresc cu 11%, respectiv 5%”.

Un alt aspect pe care-l precizează analiștii FMI este acela că pe puțîn 112.000 de ruși au emigrat în Georgia în acest an.

De asemenea, mai precizează FMI, se pare că rușii au deschis peste 45.000 de conturi bancare în Georgia până în septembrie, aproape dublând numărul de conturi deținute de ruși în țară.

De ce ar trebui să fim foarte îngrijorați

Pe de altă parte, se vorbește despre o recesiune profundă, preponderent din cauza războiului. De exemplu, conform unui raport al Swiss Re Institute, vin vremuri grele pentru zona euro. Anul 2023 va aduce cu sine o recesiune adâncă în regiune, cred specialiștii. Aceștia se așteaptă la o ameliorare timidă a situației economice a zonei euro de-abia prin anul 2024.

Concret, economia zonei euro va scădea cu 0,2% anul viitor, iar în 2024 va înregistra o creștere extrem de mică, evaluată în acest moment la doar plus 1,3%. Despre anul curent, specialiștii anticipează că zona euro va finaliza 2022 cu o creștere economică de 3,1%.